duminică, 20 noiembrie 2016

Tutorial despre primul rand de faianta

In cele ce urmeaza nu vreau sa vorbim despre cum se pune o baie cu faianta, sunt foarte multe de spus. Ma refer doar la cum si de unde incepem sa placam, cateva lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand placam un perete. Curatati bine peretii de glet, glet de ipsos, vopsea, var sau ciment ramas in urma decopertarii faiantei vechi, dupa care amorsam din plin cu bidineaua.
Avem suprafata pregatita pentru placare cu faianta. Trebuie sa verificam nivelul si planeitatea peretilor. Pe rand cate un perete trebuie verificat cu ajutorul unui nivel, boloboc, poloboc sau cum ii ziceti voi, si un profil drept si lung.

Peretele trebuie verificat pe plan orizontal, vertical si diagonalele. Important este sa stim cu ce perete avem de-a face inainte sa ne apucam de placat. Prin aceasta operatie veti sti dinainte daca faianta merge pusa la nival in plan orizontal sau vertical. Daca avem o diferenta de doi centimetri aceasta merge adusa din adeziv, dar daca aceasta diferenta este mai mare trebuie sa ne ducem putin dupa perete sau sa incarcam peretii. In caz ca peretele este foarte stramb nu avem decat sa facem o incarcatura cu nisip si multibat.

Dupa ce am lamurit cu planeitatea si nivelul peretelui, alt aspect de care trebuie sa tinem cont este, dimensiunea placilor si inaltimea peretelui, asta daca placam pana la plafon. Indiferent cum alegeti sa montati placile, pe lung sau lat, trebuie sa masuram si calculam din plafon in jos cate randuri se incadreaza. Poate va intrebati de ce sa masuram de sus in jos, randul de placi de la plafon trebuie sa ramana cat mai intreg, adica sa taiem cat mai putin din acele placi, iar restul jumatate sau sfert de placa trebuie sa ramana jos. Prin acest mod de calcul faianta va avea un aspect placut, marginea de sus este mult mai vizibila decat partea de jos.
http://www.perfectlevel.ro/
Bun, am lamurit aceste aspecte si urmeaza sa montam primul rand de faianta. Primul rand inseamna randul intreg de faianta, cel care vine deasupra acelui rest de jos. Sper sa aveti plafonul drept. Daca acesta nu e drept trebuie sa luam masura din coltul care este cel mai inalt, verificarea tavanului se face tot cu polobocul si profil pe lungimea acestuia.
Luam masura din tavan si jos, unde vine baza primului rand de faianta, semnam cu un creion. Acesta trebuie sa fie nivelul de la care plecam cu faianta. Mai jos cu 3 mm. de acest semn se fixeaza in perete o bucata de profil CD pe lungimea peretelui. Aceasta bucata de profil se fixeaza la nivel in dibluri 6x40. Pe acest profil sprijinim si reglam primul rand de faianta. In caz ca folositi coltare interioare si exterioare la colturile faiantei, acest profil trebuie sa fie mai scurt la capete pentru ca aceste coltare sa treaca pana la beton.
De preferat este sa pornim cu peretele pe care avem montata usa, mai exact cu portiunea de perete de langa tocul usii unde vine usa inchisa, si sa terminam dupa usa. Spun asta pentru ca, cat am fi de atenti si exacti in montarea placilor, pe toata lungimea baii placile ne mai fura, in sus sau jos. Daca incheiem cu faianta deasupra usii unde placile vin taiate, aceasta mica diferenta pe care o vom avea, acolo se poate fenta in asa fel in cat rosturile sa bata pe toata suprafata peretilor placati ( rosturile au un rol foarte important in dizainul lucrarii, tineti cont de asta si respectati bataile rosturilor de la un perete la altul sau de la un rand la altul.

Dupa cele spusa pana acum, urmeaza sa lipim primul rand de faianta. Preparam adezivul. Si adezivului trebuie sa-i dam importanta. nu cumparati cel mai ieftin adeziv, adezivul ieftin este mai putin bun, este adaugat mai mult nisip in el si se lucreaza mai greu, de preferat este sa alegeti ceva intre preturi.
cum plec cu faianta
Daca avem pereti perfect drepti, adezivul se aplica pe perete cu gletiera piepten, pe lungimea si latimea unui rand de faianta, apoi aplicam si pe fiecare placa in parte tragand cu pieptenul in sens invers decat am tras la perete. Daca nu avem pereti drepti, adezivul se pune pe placa si cu mistria formam careva spatii in adeziv, cand batem placa pe perete adezivul se aseaza mai usor. Important este dupa lipirea placii de faianta sa fim siguri ca aceasta are adeziv pe toata suprafata. Dupa ce am lipit si reglat primul rand de faianta, stergem fata placilor de adeziv cu o carpa umeda.

Mai sus am spus ca fixam Cd-ul mai jos cu 3 mm. de semn, asta pentru ca nu mergem cu placile pe profil ( in timpul placarii, intre placa de faianta si profil poate intra adeziv si e mai greu sa reglam randul de placi pe orizontala la poloboc ), intre profil si placi adaugam bucati mici de carton din cutiile placilor de faianta. Cu ajutorul cartonului in doua sau trei bucati reglam fiecare placa la nivel pe verticala si orizontala.

Daca peretii nu sunt la nivel e bine sa taiati placile din marginea randului, ganditi-va daca aveti un perete putin aplecat de sus, cand veti placa urmatorul perete la acel colt ramane in sus distanta in timp ce inaintati cu randurile, daca luati din placa de jos 2 cm. atunci cand veti ajunge la randul 5 poate aveti de taiat un centimetru sau mai putin dar nu ramane distanta. Daca peretele este lasat putin de sus atunci merge sa plecati pe urmatorul perete cu placa intreaga, automat cu cat urcati trebuie sa taiati din placi si totul este ok. De preferat este sa avem pereti buni dar mai rar gasesti asta.

Cand va apucati de un perete trebuie terminat. Nu lasati un perete neterminat pentru ca adezivul se intareste si randul de jos nu mai este flexibil la adaugarea si reglarea distantierelor. Placati un perete pana sus si apoi luati pauza de masa. Daca credeti ca nu aveti timp de placat urmatorul perete mai bine lasati pentru a doua zi, nu placati un rand - doua si sa continuati dimineata.

Alegerea distantierelor pentru faianta. Conteaza ce distantiere folosim. Nu cumparati distantiere micute si patratoase - sunt prea micute si se lucreaza greu cu ele, greu de asezat si reglat. Cele mai bune sunt acest stil de distantiere - vezi imaginea de jos. Grosimea recomandata a distantierelor pentru faianta si gresie este de 2 si 3mm.
distantiere faianta recomandate
Distantierele se scot a doua zi cu o surubelnita lata subtire apoi curatati bine rosturile de adeziv cu un spaclu micut. La curatarea rosturilor nu trebuie sa bagati spaclul pana la perete separand adezivul dintre placi. Curatarea rosturilor de adeziv inseamna sa curatati marginile placilor de faianta atat cat tine grosimea faiantei ( asigurati-va ca nu ramane adeziv pe marginile laterale ale placilor de faianta ). Trageti cu spaclul usor de la colturile placilor spre mijloc, nu invers, riscati sa loviti colturile placilor si rupeti colturile.

Urmeaza sa desfaceti Cd-ul din dibluri si sa curatati bine si marginea de jos, aici curatati cu spaclul tot surplusul de adeziv pana la perete insistand mult pe marginea de jos a faiantei - trebuie sa ramana curata fara urma de adeziv. Dupa curatarea rosturilor de adeziv, spalam faianta cu carpa umeda frecand bine rosturile si partea de jos a ultimului rand de faianta.

Acum faceti curat, adunati distantierele care merg refolosite si prindeti Cd-ul pe urmatorul perete. Va apucati de placat dupa ce verificati peretele deja placat, am spus mai sus despre acea problema in caz ca peretii sunt putin inclinati.

Terminati de placat baia sau bucataria cu faianta la acest nivel dupa care se pune gresia. Dupa gresie urmeaza sa

umpleti golul ramas intre gresie si faianta

Masurati, taiati si placati partea de jos tinand cont de nivelul pe verticala al placilor de faianta deja lipite, cat si de distantierele faiantei, asa cum se vede si in imagini. Pentru reglarea placutelor de jos folosim tot carton din cutiile placilor de faianta. Despre chituirea faiantei am scris cate ceva, despre montarea gresiei si mai ales in baie unde trebuie sa dam cadere catre sifonul de scurgere al pardoselei, urmeaza sa adaug articol pe viitor.
faiantarea baiicum se pune faianta in baie
Termin aici cu acest articol si te invit sa vezi un rezumat al acestui blog, poate mai gasesti ceva care te intereseaza. Sper ca am fost util.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu